Het Open Snelschaakkampioenschap van
Zwolle 2003

Verslag

Rene Nijland Zwols snelschaakkampioen 2003!

Donderdagavond 5 juni 2003 werd van acht tot half twaalf door 25 schakers gestreden om het open Zwolse snelschaakkampioenschap. Naast de hoge opkomst (vorig jaar: 18) van deelnemers was ook de toename van het publiek opvallend. Deze kon volop genieten van de schaakkunsten in de speelzaal en de bar van wijkcentrum Gerenlanden. De meeste deelnemers (19) waren afkomstig van Zwolse schaakclubs (ZSG en Zwolle-Zuid Schaakt!: 6 deelnemers; Pegasus: 5; Blazende Veiligheid: 2). Verder waren er twee schakers uit Apeldoorn, één van het Veluws S.G. en drie huisschakers. Vooral dat laatste is erg verheugend, omdat het bij dit toernooi niet alleen om het kampioenschap gaat, maar vooral ook om het 'meedoen'.

Eerst werden er drie voorrondes gespeeld, bestaande uit poules van 4 schakers. Indeling in de volgende voorronde-poule was steeds zodanig dat ongeveer gelijkwaardige tegenstanders in dezelfde poule speelden. In totaal werden dus 9 voorrondepartijen gespeeld, en het totaal aantal behaalde punten bepaalde in welke finale-poule men terecht zou komen
(zie: wedstrijdreglement).

Op basis van hun rating konden een tiental spelers als kanshebber worden beschouwd. Hieronder zat ook regerend kampioen Paul van den Berg. Na 2 voorrondes was de tussenstand als volgt:
5,5 De Boer
5,0 Faber, Nijland
4,5 Dijk, v.d. Berg, Schoenmaker
4,0 Vrieleman, v.d. Woude, Dam, van Nek
3,5 Grooten, Mellema
Alle favorieten dus, plus Djengis van Nek en Riemer v.d. Woude.

De laatste voorronde gaf een felle strijd om plaatsing voor finale-poule A te zien. Alleen Albert de Boer, Paul van den Berg en Rogier Dijk wisten zich relatief eenvoudig te plaatsen. Na samenvoeging van de resultaten bleken ook (de clubloze!) Jan Peter Vrieleman, Andries Mellema en Rene Nijland zich geplaatst te hebben. Deze laatste had evenveel punten als de verassend sterk opgekomen Peter Graus, maar een reglementaire bepaling wees Rene als A-finalist aan. Tot de afgevallen favorieten behoorden dus Krine Faber, Karel Schoenmaker, Paul Grooten en Eile Dam. Krine Faber speelde twee uitstekende voorrondes, maar voegde slechts een half puntje toe aan het totaal, waarmee hij net buiten de boot viel. De afgevallen favorieten plaatsten zich allemaal voor finalegroep B, tezamen met Peter Graus en Djengis van Nek.

In de samenstelling van de andere finalegroepen zaten geen echte verassingen, of het moet zijn dat beide lazende veiligheid-spelers, Paul Gortworst en Kor van Hoffen, plaatsten zich voor de sterke finalegroep C. Riemer v.d. Woude, die geen punten meer gehaald had in de laatste voorronde, besloot zich te verder te concentreren op het bargedeelte, waardoor alle finalegroepen precies gevuld waren.

De finalegroep A kende een bijzonder spannend verloop. Opvallend waren de vele remises in de eerste speelrondes (4 v.d. 6 partijen werden remise). Na de derde ronde kwam er echter tekening in de strijd. Paul v.d. Berg, Jan Peter Vrieleman en Rene Nijland stonden gezamenlijk op kop met 2,0 punten, voor Rogier Dijk (1,5). Albert de Boer, die met het beste voorronde-resultaat in finalegroep A was gekomen, was al kansloos (0,5 punten).
In de 4e ronde viel de voorbeslissing; Rene Nijland versloeg Paul v.d. Berg in een lastig dame-eindspel, waarin Paul volgensmij (terecht) op winst speelde. In de laatste ronde had Rene Nijland in zijn partij tegen Jan Peter Vrieleman voldoende aan remise voor het kampioenschap. Jan Peter bleef echter - ook in slechte stand - volop op de winst spelen. Uiteindelijk kwam het volle punt bij Rene terecht waarmee hij zich, na zijn 3e plaats van vorig jaar, dit jaar open Zwols snelschaakkampioen mag noemen. Gefeliciteerd!
Tweede werd Paul van den Berg, die door zijn overwinning in de laatste ronde Rogier Dijk en Jan Peter Vrieleman voorbij stak. Dit laatste tweetal werd bovendien bijgehaald door Andries Mellema. Het onderling resultaat van dit drietal was in het voordeel van Andries, waardoor hij derde werd. Na zijn sublieme voorronde vergaarde Albert de Boer slechts een half punt in de finale, waardoor hij zesde en laatste werd.

In finalegroep B hield Krine Faber een ware strafexpeditie. Na vier winstpartijen deerde het verlies in de laatste ronde (tegen Peter Graus) hem niet meer. Paul Grooten (als laatste geplaatst voor deze finalegroep) revancheerde zich verdienstelijk door ook vier partijen te winnen, en daarmee de 2e plaats te bemachtigen. Djengis van Nek werd met drie winstpartijen derde, vlak voor Peter Graus. Eile Dam werd vijfde, voor Karel Schoenmaker die gedemoraliseerd puntloos als laatste eindigde. Schande! (Maar wel een gaaf toernooi geregeld hoor!)

Finalegroep C eindigde zoals op basis van de voorrondes verwacht mocht worden. Hans Schuilenberg won vier partijen, wat voldoende was voor de winst. Alleen verloor hij in de laatste ronde van Frank Bijleveld, die tweede werd. Paul Gortworst eindigde verdienstelijk als derde, voor Kor van Hoffen, Marc te Riele en Gradus Hagreis.

Finalegroep D was waarschijnlijk de gezelligste groep. Kees Pilon won hier uiteindelijk (5 uit 5), voor Jan Stegeman, Erwin Flohr, Oscar Bouter, Reinoud Prins en Michael Mulder.

De prijsuitreiking was snel voorbij. Voor de nummers 1 en 2 van iedere groep was er keuze uit een achttal schaakboeken. Bovendien kregen de nummers 1, 2 en 3 van finalegroep A een medaille. En natuurlijk was er de fraaie wisselbokaal, waar voor 2003 Rene Nijland genoteerd zal worden. Paul van den Berg riep nog dat hij blij was dat hij van de sta-in-de-weg af was, maar of dat gemeend was ...
Het naschaken aan de bar was minder snel voorbij. Ik vertrok ruim na twaalven (website bijwerken), maar de strijd was toen nog niet gestreden