|
Dit reglement heeft alleen betrekking op de onderlinge partijen op de interne avonden. Deze houden in dat er 2 speelrondes per avond worden gespeeld.
Het speeltempo is 40 minuten per persoon per partij.
De competitieleider deelt iedere ronde in. Bij een oneven aantal spelers is degene die als laatste binnenkwam in principe deze ronde "vrij". Voor de tweede ronde is in principe de persoon die als één-na-laatste binnenkwam vrij. Deze regel wordt toegepast als er geen vrijwilligers zijn om een ronde niet te spelen.
Noteren en gebruik van een klok verdienen de voorkeur, maar zijn niet verplicht.
De competitiestand wordt bepaald door het keizer-systeem, op basis van de volgende factoren per ronde:
Winst 100% van Keizer-waarde tegenstander
Remise 50% van Keizer-waarde tegenstander
Verlies 0% van Keizer-waarde tegenstander
Oneven 50% van eigen Keizer-waarde
NGBS 50% van eigen Keizer-waarde
Afwezig 0% van eigen Keizer-waarde
Niet gespeeld buiten schuld (NGBS) betreft situaties waarbij men geen partij speelt, maar wel op andere wijze bezig is met schaken vanuit ZZS!, zoals:
Volgen van training die gelijktijdig gegeven wordt
Spelen in externe (OSBO) clubcompetitie
De onderlinge competitie bestaat uit meerdere perioden van 6,7 of 8 competitieavonden.
Aan het eind van iedere periode wordt een ranglijst opgesteld op basis van het aantal behaalde punten in
deze periode (degene met de meeste punten wint de periode). Bij gelijk eindigen beslist het aantal winstpartijen (hoe meer hoe beter), dan het aantal gespeelde partijen, dan het aantal remises, dan het aantal malen "vrij", dan het onderlinge resultaat. Als er dan nog geen beslissing is gevallen, beslist het lot. Om in de eindstand van een periode te komen dienen wel minimaal 3 partijen gespeeld te worden. Hierbij telt “oneven” ook als een partij, en “NGBS” als een halve partij.
Aan het eind van ieder seizoen wordt de eindstand van de interne competitie bepaald aan de hand van de ranglijsten van de periodes. De winnaar van een periode krijgt het evenveel "kampioenschapspunten" als het aantal schakers dat zich gekwalificeerd heeft voor de eindstand van die periode. Degene met de meeste kampioenschapspunten is de kampioen van Zwolle-Zuid Schaakt!.
Bij gelijk eindigen beslist het totale aantal Keizer-punten uit de periodes. Daarna weer het totale aantal gewonnen partijen, etc. (zie eindstand periode). Uitzondering op deze regel betreft het gelijk eindigen op de eerste plaats. In dat geval dient een beslissingswedstrijd om het kampioenschap gespeeld te worden, bestaande uit twee 'gewone' partijen.
Bij situaties waarin dit reglement niet voorziet beslist de competitieleider.
|
|
|
Algemeen}
-
De competitie duurt 16 speelrondes, op vooraf bepaalde speeldata (zie jaarboekje 2024 en website).
-
Het speeltempo per speler is 1 uur en 25 minuten, plus 10 seconden per zet
-
Het gebruik van een schaakklok is verplicht; het noteren van de partij is niet verplicht
-
Partijen starten uiterlijk 20.15 uur.
Aanmelding en indeling
-
Als je hebt aangegeven elke ronde in principe aanwezig te zijn dan kun je je tot de maandag 20.00 uur voorafgaand aan de speelronde afmelden voor deze ronde.
-
Als je hebt aangegeven elke ronde in principe niet aanwezig bent dan kun je je tot de maandag 20.00 uur voorafgaand aan de speelronde aanmelden voor deze ronde.
-
De wedstrijdleider stuurt telkens een herinneringsmail.
-
Later op de maandagavond voorafgaand aan de speelronde wordt de paringen bekend gemaakt via e-mail en/of website.
-
Bij onverwachte afwezigheid dient men dit direct (per mail of vis whats’app) bij de wedstrijdleider te melden; mogelijk kan er nog een andere tegenstander gevonden worden.
Zorg ervoor dat je jouw tegenstander nooit een avond zonder tegenspeler laat zitten !!
-
De indeling wordt door het competitieprogramma gemaakt op basis van een Keizer systeem. Hierbij wordt zoveel mogelijk gelijkwaardige tegenstanders aan elkaar gekoppeld. De waarde van de spelers is als hierboven beschreven.
-
Bij de indeling wordt bij een oneven aantal spelers de oneven speler willekeurig bepaald door het indelingsprogramma (dus niet automatisch de speler onder- of bovenaan de ranglijst!).
-
Vanaf ronde 10 kun je voor de tweede keer aan dezelfde speler gekoppeld worden. Dit om de competitie voor iedereen aantrekkelijk te houden tot de laatste ronden.
Ranglijst, externe partijen, spelerswaarde
-
De ranglijst wordt bepaald op basis van systeem ‘Keizer’. Het aantal punten dat men bij winst scoort voor de ranglijst is gelijk aan de ‘waarde’ van de tegenstander. Hoe sterker de tegenstander, hoe hoger de waarde.
-
De speler die na de laatste speelronde bovenaan staat is winnaar van de competitie.
Bij gelijke eindstand winnen beide (of meerdere) spelers.
-
Externe partijen, gespeeld op de clubavond, tellen niet mee voor de ranglijst én de waardebepaling. NB de competitieleider buigt zich nog hierover.
-
Bij afwezigheid zonder afmelding worden punten in mindering gebracht voor de ranglijst, en kan deze speler een volgende ronde de ‘oneven’ paring toegekend krijgen.
-
Men mag maximaal 4 keer met kennisgeving afwezig zijn nemen; in de laatste twee speelronden levert dit niets op.
-
De waarde van spelers wordt bij de start vastgesteld op basis van rating; speler met de hoogste rating krijgt de hoogste waarde, de speler met de laagste rating de laagste waarde. Tijdens het verloop van de competitie zal de waarde meer afhankelijk worden van de behaalde resultaten (op basis van de Toernooi Prestatie Rating (TPR)).
|
|