Zwolle-Zuid Schaakt!
home Clubinformatie Bestuur Jeugd Senioren Links




Gradus Hagreis Nieuwe Lustrumkampioen!!2

22-12-2011

 

Verslag Ron
Verslag Karel
Het tweede lustrum
spelregels
Uitslagen en standen
Foto's


Gradus Hagreis Nieuwe Lustrumkampioen!!

Na een schitterende avond in het wijkcentrum is Gradus Hagreis de nieuwe lustrum kampioen van Zwolle Zuid Schaakt!! tot 2015 rust op hem de zware taak als boegbeeld van de vereniging te moeten/mogen fungeren. De Lustrum activiteiten commissie, bestaande uit Karel en Ron, had een aantal schaak gelieerde, activiteiten op touw gezet, zoals handicapschaak, doorgeef kwartettenschaak, actieschaak en het onvolprezen opschuifgongschaak (wat een woord voor scrabble mensen of wordfeud) Bij de laatste ronde bleek dat Gradus en Peter Kraan gedeeld aan kop gingen. Peter werd jammer genoeg door zijn team in de steek gelaten, of het team van Gradus was meer gemotiveerd( ligt er aan aan welke kant je stond) en daardoor kon Gradus een beslissende voorsprong nemen.

Het 2e lustrum is bereikt!! op naar het 3e, hopelijk dan weer met zo'n grote opkomst en gezelligheid.
Zwolle Zuid Schaakt heeft maar weer eens aangetoond dat sportiviteit, prestaties en gezelligheid hand in hand kunnen gaan.
Een bijzonder woord van dank aan de penningmeester die er voor zorgde dat de inwendige mens meer dan goed verzorgd werd. Het was al met al een bijzonder geslaagde avond, met als terechte kampioen: Gradus Hagreis!!!!

Verder aan allen hele fijne feestdagen!!

Uw verslaggever
RW  

Foto's     klik hier

Top

=======================================

Het tweede lustrum van ZZS!
door Karel Schoenmaker

Op 21 december is het zover: op 19 oktober was het 10 jaar geleden dat de eerste clubavond van ZZS! een feit was. En dat vieren we vanavond.
ZZS! is inmiddels een redelijk volwassen club: gezellige sfeer, schaakbaar voor alle niveaus, en officieel de grootste van Zwolle. Wat wil je nog meer: een tiental leden erbij, en nog meer jeugd (& -leiders).

Ron en Karel hebben de avond voorbereid.
De jeugd wordt verblijd met wat lekkers en Rick (als oud-jeugdleider) speelt een simultaan tegen de schaakjeugd. Het is mooi om te zien hoe de jeugd op allerlei manieren van hem probeert te winnen.
Daarna zijn de senioren aan de beurt. Op deze heugelijke avond wordt beslist wie zich de komende vijf jaar lustrumkampioen van ZZS! mag noemen.

We spelen dit jaar vijf varianten van schaak, waarbij de organisatoren gepoogd hebben om het verschil in rating op een prettige wijze te effenen. Wat we exact hebben gedaan tref je elders op deze site aan.

De eerste ronde: handicapschaak. Dit betekent dat schakers met een hogere rating met materiaalachterstand aan de start verschijnen. De enige twee ‘zwakkere’ spelers die hier optimaal van weten te profiteren zijn Bert en Oscar.
De tweede ronde: doorgeefkwartetten. Normaal gesproken speel je doorgeefschaak in duo’s; wij doen dat hier dus met kwartetten, vier tegen vier dus. Zoals dan gebeurt worden stukken ‘besteld’ aan de borden van de medespelers, en niet zelden zonder succes. Af en toe wordt er ook niets besteld en verschijnen er vele stukken naast het bord die er op wachten erop gezet te worden. Han en Walter maken het hiermee het bontst: ze hebben op enig moment beide minstens 12 stukken en pionnen naast het bord staan. Na deze ronde staan er 6 spelers aan kop met 10 punten.

Dan is er een korte pauze met de onvermijdelijke borrelhapjes.
De derde ronde: dubbelschaak. Uniek in zijn soort en zeer lastig voor de sterkere schakers om dit regulier te winnen; zelf ‘offer’ ik een dame op de eerste koning van Michiel, terwijl op het bord naast mij Han zijn koningen in twee hoeken heeft staan tegen Peter; onmogelijk om ze beide te verdedigen: Peter bouwt een mataanval tegen beide monarchen erin, en een van deze gaat ook mat waarmee Han verliest. Zelf win ik op tijd. Na deze ronde komt er tekening in de strijd: Peter gaat aan kop met 18 punten gevolgd door Walter en Gradus die beide 14 punten hebben.
Richting de climax van de avond ronde 4: actieschaak. Er is geen voordeel voor enig schaker, maar acties die “at random” om de paar minuten voorbij komen worden op alle borden snoeihard uitgevoerd. Altijd goed voor leuke en kolderieke situaties. Bij de eerste actie wordt het centrum schoongeveegd; daarmee krijg je dus open spel. Bij de volgende acties verdwijnen er eerst stukken van een tweetal rijen en daarna van een lijn. Vervolgens wordt een lange diagonaal schoongeveegd en de laatste ‘gemene’ actie is dat de dames van het bord verdwijnen. Bij mij betekent dat op dat moment mijn dame voordeel tegen Gradus in sneeuw opgaat. Als de laatste actie (torens er weer op) voorbij is geef ik, verblind door een mooie mataanval, een stuk weg … Gradus tikt me er daarna gedecideerd af.
De balans opmakend voor de laatste ronde betekent het dat Peter en Gradus samen bovenaan staan met 22 punten. Ze worden achtervolgd door een groepje met 14 punten.
Eerst pauze, en weer staan er lekkere hapjes voor de schakers te wachten.

In de laatste ronde, de climax, spelen we het altijd prachtige opschuifgongschaak: na elke 10 seconden wordt er een zet gedaan, en degene die een zet doet schuift op naar een volgend bord. Gradus en Peter spelen hier verplicht in het concurrerende achttal; dit om te voorkomen dat er nog een barrage o.i.d. mogelijk is.
Deze laatste ronde biedt een bult vermaak: een prachtige opzet wordt met één enkele zet totaal vernietigd, en een mooi ingezette combinatieve aanval wordt niet noodzakelijkerwijs genadeloos afgemaakt. Dit resulteert in een serie stellingen waar je geen touw aan vast kunt knopen, benevens het feit dat ‘mijn’ team op veel borden vlot tegen een materiaalachterstand aankijkt….
Nadat alle borden zijn geëindigd blijkt dat het team van Gradus zeer duidelijk wint met 6½-1½. Dit betekent dat Gradus de winnaar is, en derhalve de nieuwe lustrumkampioen van Zwolle-Zuid Schaakt!. Hij is er zichtbaar blij mee, en wederom is het een ‘sterkere’ schaker niet gelukt om de meest begeerlijke titel van ZZS! te bemachtigen!

Gradus is dus de komende vijf jaar onze lustrumkampioen. Op zijn schouders rust een zware last, hij is het boegbeeld van de club. Dat is Gradus absoluut toevertrouwd!
Daarna worden de schaakspullen opgeruimd, en aan de bar wordt doorgeschaakt en doorgepraat; na enen gaan de laatste schakers voldaan naar huis.
Tot het volgende lustrumkampioenschap in 2016!!

=======================================

Top

Lustrumzzs

Het tweede lustrum van Zwolle-Zuid Schaakt!
t.g.v. het 10-jarig bestaan van de schaakclub
onderdeel van de Wijkenvereniging Zwolle-Zuid

eerste clubavond donderdag 18 oktober 2001
eerste lustrum donderdag 21 december 2006
tweede lustrum donderdag 22 december 2011

In 2001 startten een tweetal schakers een nieuwe schaakclub in Zwolle-Zuid; het doel was een gezellige schaakclub waar iedereen die van schaken houdt een leuke schaakavond kan hebben. Op 18 oktober 2001 was de eerste clubavond van de schakers in Zwolle-Zuid.
In 2011 mogen we stellen dat dat gelukt is: Zwolle-Zuid Schaakt! is een gezonde vereniging met behoorlijk wat actieve seniorleden en ongeveer een dozijn jeugdleden. Op de schaakavonden is er door de mix van competities en hobbyschaak voor alle schakers wat te doen. Dat af en toe de vonken er op de schaakborden vanaf vliegen is logisch, daarna
en daarnaast gaan we vooral vriendschappelijk en respectvol met elkaar om. Laten we vooral zo doorgaan!

Het eerste lustrum (21 december 2006) leverde de eerste lustrumkampioen op: Henk Schottert!
Lustrumkampioen kun je maar eenmaal in de vijf jaar worden, en dan ben je direct hèt boegbeeld van de club, want dat brengt deze titel met zich mee!!!
Met andere woorden: wie gaat Henk Schottert aflossen als lustrumkampioen en als boegbeeld van onze club?!

We spelen vanaf een uur of 8 (de jeugd moet natuurlijk eerst klaar zijn) een aantal varianten van schaken. Daarbij is bij meerdere activiteiten het niveauverschil op een handige en hardhandige manier geëffend. Dat maakt dat de schaakavond voor iedereen leuk en interessant is!
De lustrumvoorbereidingscommissie heeft bepaald dat we dezelfde activiteiten spelen als het vorige lustrum:
1. handicapschaak
2. doorgeefkwartetten
3. dubbelschaak
4. actieschaak
5. opschuifgongschaak
De regels bij deze varianten hangen as. donderdag in de speelzaal.

We hopen jullie allemaal komende donderdag op deze feestavond voor ZZS! te ontmoeten in Wijkcentrum Gerenlanden!

Top

 

 

 


spelregels

De doelstelling van de club is en blijft om een gezellige schaakavond voor iedereen te hebben. Daarom is het lustrumkampioenschap zo ingericht dat we een boel lol met elkaar hebben, terwijl de einduitslag vooral en voornamelijk onafhankelijk is van het verschil in speelsterkte tussen de verschillende deelnemers. Het gelukselement speelt een behoorlijke rol.
Dat betekent dat we een variëteit aan schaakactiviteiten hebben waarbij de niveauverschillen met enkele elegante trucs zijn geëffend.

De winnaar mag zich de tweede lustrumkampioen van ZZS! noemen!

Ronde 1: handicapschaak
(15' p.p.p.p.)

Elke speler trekt een nummer; de oneven nummers spelen met wit tegen de even nummers: 1 met wit tegen 2; 3 met wit tegen 4 etc.
Per 50 punten ratingverschil (zie de uitgedraaide ratinglijst met afrondingen op 50-tallen) wordt een “punt” ingeleverd door de sterkste partij. Deze speler mag zelf bepalen welk materiaal hij in de beginopstelling gaat missen.
Het maximum aan ratingverschil is 750 ratingpunten oftewel 15 punten op het bord in de beginstelling.

Voor deze puntentelling geldt dat een pion 1 punt is, een paard of loper 3 punten, een toren 5 punten en een dame 10 punten.

 

Ronde 2: doorgeefkwartetten
(15' p.p.p.p.)
Hier worden nummers getrokken om de kwartetten te vormen; 1 t/m 4 spelen tegen 5 t/m 8 etc. Indien we niet met 16 of 24 zijn verzinnen de organisatoren een list.
Met het kwartet spelen de sterkste spelers op bord één, vervolgens bord 2 etc. Het team met de laagste nummers heeft wit op bord één en twee.

Bij dit onderdeel gelden de ‘normale’ regels van het doorgeefschaken. Een geslagen stuk mag op het bord van de teamgenoot worden geplaatst; dit geldt als één zet.
De belangrijkste regels:
- een stuk mag niet zo op het bord worden geplaatst dat het direct schaak geeft
- pionnen mogen op de 2e t/m de 7e rij worden geplaatst
- het te plaatsen stuk mag alleen op een leeg veld geplaatst worden
- het is verboden om als laatste zet een stuk (materiaal) van de tegenstander eraf te slaan en vervolgens direct op te geven; de tegenstander mag in geval van opgeven na slaan nog één zet doen; opgeven terwijl je aan zet bent mag natuurlijk altijd
- een geslagen koning mag niet weer op het bord geplaatst worden

Nb er blijven de ‘normale’ schaakregels gelden m.b.t. mat en vlag.

Ronde 3: dubbelschaak
(15' p.p.p.p.)

Dit is volgens ons de moeilijkste van de avond (en hopelijk ook een van de leukste).
De beginopstelling:
- alle pionnen staan op de 3e en 6e rij; deze mogen de eerste zet maar één veld naar voren
- de andere stukken worden naar eigen inzicht op de twee rijen daarachter geplaatst
- elke speler moet 2 koningen opstellen

Alle spelregels zijn vervolgens als normaal met een aanvulling voor het feit dat je met twee koningen speelt en de regel dat het slaan van een koning gewoon mag.

Voor de zwakste speler geldt:
Hij wint op het moment dat hij één van de vijandelijke monarchen heeft mat gezet of geslagen.

Voor de sterkste schaker geldt:
Hij wint als hij eerst één koning van het bord heeft geslagen en vervolgens de tweede koning mat zet of eraf slaat.

 

Ronde 4: actieschaak
(10' p.p.p.p.)

Hier worden alle partijen met de normale beginopstelling en de normale spelregels gespeeld.
Er worden tijdens de partijen een aantal acties omgeroepen waarvan terstond op elk bord voldaan moet worden (de klok mag even stil gezet worden indien gewenst, gemeld). Daarna gaat de partij verder waar het gebleven was.
De zijn verschillende mogelijke acties; de voorbereidingscommissie heeft zich daarover gebogen en besloten.

Om de 5 minuten wordt één van de acties omgeroepen en uitgevoerd op alle borden.

Mogelijke acties: de acties worden als ‘lot’ getrokken en uitgevoerd
actie 1: verwijder alles van: c4 c5 d4 d5 e4 e5 f4 f5
actie 2: verwijder alle stukken van de volgende lijn (abcdefgh)
actie 3: verwijder alles van de rijen 1&8, 2&7, 3&6, 4&5
actie 4: verwijder alles van de diagonaal: a1-h8, h1-a8, b1-h7, g1-a7, a2-g8, h2-a7
actie 5: verwijder alle TPLD
actie 6: zet de geslagen torens weer op het bord op de beginplekken; zet beide klokken op 3 minuten en speel vanaf dit moment door

NB de koning verdwijnt natuurlijk nooit van het bord.


Ronde 5: opschuifgongschaak
(10" per zet)

De aanwezigen een nummer. De eerste helft speelt hierbij als groep tegen de tweede helft.
Gongschaak betekent dat als de gong gaat de speler direct een zet moet doen.
Voor het lustrum hebben we de speelsnelheid op 10 seconden per zet bepaalt.

Speelwijze: de tafels staan naast elkaar waarbij de spelers van de één groep allen aan dezelfde kant van de tafels staan. Om en om hebben de spelers van dezelfde groep wit en zwart.
Bij het eerste gongsignaal doen alle witspelers aan één zijde een zet (van het deel met de laagste lotingsnummer).
Vanaf het volgende gongsignaal doen alle spelers van één team aan één bord één zet.
Nadat een zet is gedaan schuif je één bord naar rechts op. Als je het meest rechts bord hebt gehad loop je om naar het begin.

Als aan een bord wordt matgezet (of de koning wordt geslagen) dan worden op dit bord alle stukken onmiddellijk naar het midden geschoven, en de uitslag wordt aan de wedstrijdleider gemeld.
Alle spelers blijven meespelen (en dus ook doorschuiven) tot het laatste bord klaar is. Je hebt dan dus meer tijd om je alvast op een bord te oriënteren.


Puntentelling

handicapschaak

winst remise verlies
sterkste speler 4 2 0
zwakste speler 8 4 0

doorgeefkwartet
het aantal behaalde punten van jouw kwartet vermenigvuldig je met 2

dubbelschaak

winst remise verlies
sterkste speler 4 2 0
zwakste speler 8 4 0

actieschaak

winst remise verlies
sterkste speler 4 2 0
zwakste speler 8 4 0


opschuifgongschaak
het aantal punten is het aantal punten dat jouw team gescoord heeft

De schaker met de meeste punten over alle onderdelen samen mag zich de eerste lustrumkampioen van ZZS! noemen.

Bij gelijk eindigen volgen er handicapaftelvluggertjes.
De materiaalverhouding wordt bepaald als bij een reguliere partij handicapschaak; de speler met de laagste rating bepaalt in de eerste partij de kleur; in de volgpartijen wisselt dit steeds.
In de eerste partij hebben beide spelers 3 minuten bedenktijd voor de hele partij.
Bij de eerste winstpartij gaat je bedenktijd terug naar 1 minuut voor de volgende partij.
Bij de tweede winstpartij heb je de tweekamp gewonnen.



ratinglijst Zwolle-Zuid Schaakt! voor het handicapschaak

naam Rating 2011 afgeronde rating

(KNSB-lijst november) geschatte rating
geschatte rating 1978 2000
Karel Schoenmaker 1947 1950
Yuri Harjono 1816 1800
Emile Hoogterp ---- 1800
Han Hubers 1799 1800
Tonnie Rekveldt 1798 1800
Jan Bongaerts 1797 1800
Rick Wouda 1782 1800
Martin Brinkman 1743 1750
Maurits van Ooijen 1712 1700
Djengis van Nek 1710 1700
Bert van Drongelen 1672 1650
Walter Borter 1548 1550
Jan Kruisselbrink 1522 1500
Peter Kraan 1513 1500
Gino Massaro 1484 1500
Oscar Bouter 1477 1500
Jan Weide 1359 1350
Gradus Hagreis 1293 1300
Ton van Vilsteren ---- 1200
Ineke van Diepen 999 1000
Henk Schottert 969 950
Ron Meijer 881 900
Michiel de Roos ---- 850
Annie Siegert ---- 750
Sylvia Heeres ---- 750

 

 

Tweede lustrum Zwolle-Zuid Schaakt!
Donderdag 22 december 2011
naam handicap doorgeef dubbel actie gong totaal
Gradus Hagreis 0 6 (6) 8 (14) 8 (22) 28½
Peter Kraan 4 6 (10) 8 (18) 4 (22) 23½
Walter Borter 4 2 (6) 8 (14) 0 (14) 20½
Maurits van Ooijen 0 6 (6) 4 (10) 4 (14) 20½
Jan Bongaerts 4 6 (10) 0 (10) 4 (14) 20½
Yuri Harjono 4 2 (6) 4 (10) 4 (14) 20½
Ineke van Diepen 4 6 (10) 0 (10) 0 (10) 16½
Tonnie Rekveldt 0 2 (2) 4 (6) 4 (10) 16½
Bert van Drongelen 8 2 (10) 0 (10) 0 (10) 16½
Oscar Bouter 8 2 (10) 0 (10) 4 (14) 15½
Rick Wouda 2 2 (4) 4 (8) 2 (10) 13½
Han Hubers 4 6 (10) 0 (10) 2 (12) 13½
Henk Schottert 0 2 (2) 0 (2) 8 (10) 11½
Karel Schoenmaker 0 6 (6) 4 (10) 0 (10) 11½
Ron Meijer 0 6 (6) 0 (6) 0 (6)
Michiel de Roos 0 2 (2) 0 (2) 0 (2)


niet aanwezig: Ton van Vilsteren, Sylvia Heeres, Patrick Wezenberg, Martin Brinkman, Jan Weide, Jan Kruisselbrink, Gino Massaro, Emile Hoogterp, Djengis van Nek, Annie Siegert

 

 

Top