Zwolle-Zuid Schaakt!


OSBO-cup_ 2023

Zeven Pionnen 1 – ZZS!1 1 ½ - 2 ½

Zeven pionnen tegen vier lopers

01Op een natte dinsdagavond in november mochten 4 leden van ZZS! afdalen naar Epe om de eerste ronde, oftewel de achtste finale, van de OSBO-cup te spelen. Uw verslaggever werd anderhalve week van tevoren gevraagd om in te vallen omdat Karel erachter kwam dat 14 november op de dinsdag is en niet op een maandag en hij dus eigenlijk helemaal niet kon.

We waren ruim op tijd aanwezig en grapten al dat we alle vier schakers zijn die vaak wandelen tijdens een partij, dit was ook deze keer te zien toen op een gegeven moment we allemaal rondliepen, dus de vier lopers.

De wedstrijd begon met het loten en daaruit kwam dat wij op de even borden met wit speelden. Om maar met mijzelf te beginnen, ik zette de partij licht passief op en de tegenstander had ook weinig intenties om te winnen dus na een grootscheepse afruil bleef er een potremise stelling over en werd de remise beklonken, dit was na een kleine 2 uur spelen en op de overige borden stond Jan zeer matig tot slecht, Emile zeer goed met aanval en bij Rick was het chaos en open aan beide kanten. Gelukkig kwam op dat moment de support binnen in de vorm van Karel en intensief werden de partijen bekeken en bestudeerd.

Als eerste viel de beslissing bij Emile, hij zette een koningsaanval op die veel tijd kostte bij zijn tegenstander. Vervolgens brak hij het centrum open en won materiaal op de damevleugel. Oftewel, over het hele bord geheerst en een zeer goede overwinning.

01Jan was bezig zijn puinhoop wat op te ruimen maar stond nog steeds niet goed en Rick had ondertussen een schitterende loper op g7 en open lijnen, maar ook zijn tegenstander had open lijnen en actieve stukken. De tijdnood naderde en dat leek mij een mooi moment om nog even naar het toilet te gaan en daarna het einde mee te pakken met ook een realistische kans op een gelijkspel en vluggeren. Toen ik 2 minuten later terugkwam waren ineens beide partijen klaar. Jan had op moeten geven omdat hij mat ging, dus de stand kwam gelijk, maar meteen erna won Rick doordat zijn tegenstander zo ongeveer de slechtste zet in de stelling vond en mat in 2 toeliet.

Hierdoor konden we de overwinning vieren, en nog wel door een overwinning tegen de halve finalist van vorig jaar, wie weet wat het ons gaat brengen

A.K.

Zeven Pionnen 1
ZZS! 1

Wissink, S. (Sander) 2016 Bongaerts, J.G.C. (Jan) 1913 1 - 0
Romph de, J.G. (Guido) 1892 Hoogterp, E.R. (Emile) 1818 0 - 1
Elskamp, D. (Dries) 1808 Wouda, R. (Rick) 1823 0 - 1
Voogt, F. (Frans) 1616 Kluijfhout, A.A. (Anthon) 1741 ½ - ½
Gemiddelde Rating: 1833 Gemiddelde Rating: 1824 1½-


Top
Externe 2023-2024