Zwolle-Zuid Schaakt!
home Clubinformatie Bestuur Jeugd Senioren Links

 

verslag: Karel
verslag: Peter


OSBO-cup 2016-2017; ronde 1
ZZS! – ZSG 2

Zoals bijna elk jaar is de koppeling van ZZS! en ZSG een feit na de random loting in de eerste ronde van de OSBO-cup.
Een avond afspreken om te schaken gaat vlot, en op donderdag de 26e is het zover.
ZSG komt niet met de sterkste vier spelers opdagen; dat betekent voor ons meer kans om deze ronde te overleven.

De toss is gebeurd als ik binnen kom. Ik blijk met zwart te spelen, dat maakt voor mij niet veel uit.
In de opening is er weinig tekening; op alle vier de borden gaat de strijd redelijk gelijk op voor zover ik dat kan beoordelen. Pas tegen 10 uur en daarna zijn alle borden ongemeen spannend.

2Jan speelt op bord 2 tegen René en na een boel duwen en trekken resteert een eindspel van beide een paard en 6 pionnen die hooguit een tikkie beter staat voor Jan, maar zeker niet meer dan dat. Jan draait de duimschroeven wat aan, en dat werkt als René zijn ongeduld niet kan beheersen. Hij gaat met zijn paard op strooptocht en op het moment als hij de eerste pion op h3 ermee heeft gescoord komt hij tot de ontdekking dat het paard gevangen is en dus wint Jan. (1-0)
Karel is als tweede klaar. Een Slavische opening behandelt hij matig, en zo is ook zijn stand. Na een gemiste loperruil staat wit wat beter en gaat Karel op zoek naar verwikkelingen. Die komen er, alleen niet helemaal zoals gewenst. In een lastige stelling mist Karel de beste verdediging waarna Christian het voorzetje weigert in te koppen. Wel offert hij een loper met hoop op het volle punt, maar mist een gemene wending. Een zet later mist hij de laatste halte richting remise. Zand strooien middels een tweetal torenoffers mag niet helpen, Karel rolt hem gedecideerd op. Wel jammer dat na afloop van de partij Christian geen hand geeft om te feliciteren; het schudden van de handen gebeurt pas na aandringen van Karel. (2-0)

De laatste twee partijen worden pas in de tijdnoodfase beslist.
Rick speelt een prima partij tegen de nestor van ZSG: Paul Grooten. Ergens in het middenspel wint Rick een pion door een slordigheid van Paul. Richting het eindspel had Rick het volgens Paul (zo meldde deze dat na afloop) op meerdere momenten kunnen afmaken. En als je niet schepr doorspeelt dan maakt de routine van Paul dat de stelling verzandt richting potremise. (2½-1½)
En dus is de winst in de wedstrijd binnen. Alle toeschouwers verzamelen zich dan om het bord van Yurian waar het al een hele tijd behoorlijk spannend is. De opening lijkt meer op halma, en in het middenspel wordt er beperkt materiaal geruild. Dat resteert in een moeilijk te taxeren stelling (ik ben benieuwd wat het beest van de partij en de stelling vindt): beide hebben nog een dame, twee torens een loper (zwart een zwartveldige en wit een witveldige) en een zestal pionnen. Zwart heeft een gevaarlijk ogende vrijpion op de a-lijn en wit heeft een mooi kijkje richting de zwarte koning. Zo tegen elf uur komt het signaal dat zwart moet winnen en hij probeert wat. Dat probeersel mondt uit in kwaliteitsverlies. Daarna heeft Yurian er nog een hele klus aan om dat voordeel om te zetten richting winst. En inmiddels zijn beide heren in tijdnood geraakt, de zwarten nog iets meer 2dan de witten. Yurian weet een van zijn torens achter de vijandelijke koningsstelling te krijgen en het lijkt een kwestie van tijd voordat de zwarten omvallen. Als de tijdnood echt hoog wordt geeft Yurian plotsklap een volle toren weg, en natuurlijk kantelt hiermee de partij. (2½-1½)

En zo is deze bekeravond een prachtige schaakavond gebleken. Geen enkele partij die volledig regulier verloopt, veel strijd en wisselende kansen, en slecht voor het gemoed van de teamlijders. Een uitslag van 4-0 was ook mogelijk geweest, maar 2-2 en een kleine nederlaag waren een reële optie.
Met dit resultaat gaan we door naar de laatste 16. Dan geen tegenstander uit het noordelijke deel van de OSBO. We zullen zien. Vorig seizoen hebben we in Zevenaar flink onze tanden laten zien. We gaan ervoor om dit jaar eens de finaledag van de OSBO-cup te halen.

KS

  • Voor Foto's  klik  ( hier )

 Verslag Bekerkraker ZZS! tegen ZSG 2

1Nadat Peter de avond geopend had en de toss uitvoerde, die gewonnen werd door ZSG 2, kon de wedstrijd beginnen.
Het duurde tot ca 22:00 alvorens er wat tekening in de strijd kwam. Yurian Harjono op bord 4 had het moeilijk tegen Hoogevener Leo Spaans. Jan Bongaerds bord 2 won van René in 't Veld. Karel Schoenmaker kwam op bord 1 qua tijd achter maar de goede stelling bood goede kansen tegen Christian Wijnia.
Uiteindelijk won hij rond 23:00 óók. 2-0. Wat een weelde. En wat een drukte. De kamer stond inmiddels vol met supporters van beider verenigingen, die allen niets wilden missen van de partijen. Is dit wat ze bedoelen met "een uitverkocht huis"?
Toen om 23:30 Rick Wouda en Paul Grooten remise overeenkwamen was het pleit beslecht. ZZS! is dóór naar de volgende ronde. Yurian Harjono verloor uiteindelijk van Leo. Groeten uut het Zwolsche...
Met dank aan de wedstrijdleider Ron, maar die deed dit weer als vanzelfsprekend, zodat er geen enkele wanklank te bespeuren viel...

PK

T ZZS! 1 1844 ZSG 2 1784 vr 27 jan
1. Karel Schoenmaker 1962 Christian Wijnia 1817 1 0
2. Jan Bongaerts 1859 René in 't Veld 1755 1 0
3. Rick Wouda 1815 Paul Grooten 1876 ½ ½
4. Yurian Harjono 1742 Leo Spaans 1688 0 1
  • Voor Foto's  klik  ( hier )